Pakowanie i przechowywanie jedzenia to trudna sztuka. Każdy produkt rządzi się innymi prawami i często jest tak, że coś, co sprawdza się w przypadku ryb nie sprawdzi się w przypadku owoców, a coś co sprawdza się w warzywach fatalnie skutkuje na mięsie. Restauracje i lokale gastronomiczne co rusz borykają się z problemem zdrowego i optymalnego przechowywania żywności nie wiedząc, że znaczną część problemów rozwiązuje pakowarki próżniowe od Henkelman.
Zalety pakownia próżniowego
Pakowanie próżniowe sprawdza się w przypadku większości produktów i dań gotowych. Nadaje się do ryb już przygotowanych, np. wędzonych, do świeżych owoców i warzyw, do ciast i deserów, do mięsa surowego i upieczonego. Można tak zapakowaną próżniowo żywność przechowywać w zamrażarce. Oczywiście to, ile co powinno być przechowywane, ile co może stać w lodówce, chłodni, czy jeszcze innym miejscu zależy w głównej mierze od tego, co to jest. Nie ma tutaj żadnej zasady. Jedyne co warto wiedzieć, to to, że pakowanie próżniowe znacznie wydłuża proces przechowywania.
Henkelman i jego produkty
Firma Henkelman to przede wszystkim produkty wysokiej jakości, które wykonane są ze stali nierdzewnej. Są to pakowarki próżniowe, które doskonale radzą sobie z każdym typem jedzenie i z każdą wielkością. Henkelman Marlin, czy Henkelman Polar to pakowarki stworzone do tego, by w najlepszy możliwy sposób zabezpieczać posiłki przez zepsuciem i przedostawaniem się do wnętrza powietrza.