Własna lodziarnia – od czego zacząć?

Otworzenie własnej lodziarni to marzenie wielu przedsiębiorczych łasuchów. Coraz cieplejsze lata i dłuższy sezon wakacyjny sprawia, że lodziarnie cieszą się dużym powodzeniem od kwietnia do października. Własny biznes to jednak bardzo ciężka praca i potrzeba wiele wyobraźni i cierpliwości aby rozkręcić coś zupełnie od zera. O czym należy pamiętać podczas otwierania własnej lodziarni?

Przede wszystkim lokalizacja

Dobre miejsce na otworzenie lodziarni to połowa sukcesu. Jeśli uda się nam znaleźć dobry, fajny i ciekawy lokal, ale znajdować się będzie w mało uczęszczanej, niebezpiecznej części miasta to więcej niż pewne, że nie przetrwa długo. Jednak jeśli zlokalizujemy ją przy dużym parku, przy jednym z deptaków, podwórek miejskich, na rynku, czy w sąsiedztwie miejskich atrakcji to z pewnością będą do nas zaglądać tłumy. Lokalizacja jest bardzo ważna.

Dobry sprzęt i maszyny

Udało się nam znaleźć bardzo dobry lokal w ładnej i turystycznej części miasta. To przyciągnie wielu nowych klientów, jednak co zrobić, aby z nami zostali? Musimy im zaoferować naprawdę smaczne lody. Do tego potrzeba dobrego, profesjonalnego sprzętu, wykwalifikowany zespół i dobrej jakości składniki. Owocowe lody potrzebują świeżych owoców, świeżej śmietany, mleka, dobrej jakościowo dodatków. Co tylko się da, powinno być robione ręcznie w lodziarni. Jakiekolwiek próby oszczędzania sprawią, że ostatecznie goście nie będą do nas wracać.

Wyposażenie lokalu

Tym, co buduje klimat w lokalu, jest jego wyposażenie. To, jakie będą tam meble, krzesła, kanapy, a nawet sztućce i pucharki do lodów. Świetne akcesoria w tym przypadku proponuje marka Alcas. Co ważne, wszystkie te produkty są ekologiczne i wielokrotnego użytku. Im bardziej kolorowe i ciekawe, tym lepiej. Wszelkie naczynia są istotne z wielu względów, to one właśnie stanowią elementy, które dla gości są ważne i im zapadają najbardziej w pamięć. Dlatego wart poświęcić na ich wybór więcej czasu i znaleźć takie, które najlepiej oddają nasze poczucie estetyki.

Author: Olga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *