Piec w lokalu gastronomicznym to podstawa. To zdecydowanie jedna z rzeczy, bez których trudno wyobrazić sobie przygotowanie zróżnicowanych posiłków, dla dużej ilości osób. Bez pieca wielu posiłków zupełnie nie da się przygotować. Problemem jednak nie jest decyzja czy piec wstawić, tylko jaki wybrać. Wybór głównie dotyczy tego, czy postawić na tradycyjny piec gazowy, czy na nowoczesny piec konwekcyjno parowy?
Unox Piec gazowy – wady i zalety
Unos piec gazowy to proste w obsłudze urządzenie, które jest w stanie obsłużyć każdy. Do jego funkcji należy pieczenie i nic ponadto. Jest z reguły także niewielkich rozmiarów. Do jego niewątpliwych zalet należy również cena, a także koszty utrzymania, ponieważ gaz jest z reguły jednym z tańszych surowców. Do jego wad z pewnością należy zaliczyć dość skomplikowany sposób nagrzewania się, bardzo łatwo przypalić, a nawet spalić cały posiłek. Dlatego trzeba uważać z temperaturą i sposobem pieczenia.
Unox Piec konwekcyjno parowy – wady i zalety
Unox piec konwekcyjno parowy to przez wielu ludzi z branży gastronomicznej urządzenie idealne. Pozwala na przygotowywanie posiłków w tak różny sposób, od tradycyjnego pieczenia poprzez gotowanie w niskich temperaturach, czy blanszowanie, czyli coś, czego zupełnie nie byłby w stanie wykonać piec gazowy. Wykorzystuje do pracy parę wodną i dzięki temu posiłki przygotowane w tym piecu nie są suche, zachowują świeżość i soczystość. Do wad tego rozwiązania z pewnością można zaliczyć cenę, która jest po prostu dość wysoka, a także fakt, że jego obsługi trzeba się nauczyć. Działa na prąd także ceny eksploatacji także mogą być wyższe niż piecyka gazowego.
Piece gazowe oferuje firma Unox, piec konwekcyjny również. Warto zatem stawić na znane marki i wysokiej jakości rozwiązania.