Czym jest piec konwekcyjno parowy i dlaczego warto go mieć?

Piec w kuchni to element obowiązkowy, niemożliwe jest przyrządzenie wielu dań bez obecności tego elementu. Piece potrzebne są w restauracjach, stołówkach, piekarniach i kawiarniach, czyli wszędzie tam, gdzie przyrządzane są posiłki. Wybór dobrego pieca to gwarancja dobrej jakości przyrządzanych potraw, a także bezpieczeństwa pracy. Dlaczego warto postawić na piec konwekcyjno parowy?

Co to jest piec konwekcyjno parowy?

Piec konwekcyjno parowy wykorzystuje tradycyjną zasadę pieczenia za pomocą termoobiegu, a dodatkowo wyposażony został w funkcję napowietrzania. Dzięki temu możliwe jest nie tylko tradycyjne, standardowe pieczenie, ale także gotowanie, blanszowanie, obróbka termiczno-parowa i bardzo zdrowe pieczenie w niskich temperaturach. Unox piec konwekcyjny działa na zasadzie przetłaczania gorącego powietrza przez wentylatory, które wymusza ruch poziomy. Powietrze oczyszczane jest w filtrach i trafia ponownie do wentylatorów. Dzięki oczyszczaniu i odtłuszczeniu możliwe jest zapobieganie rozprzestrzeniania się zapachów, a także równomierną temperaturę w komorze. Para wodna, które tam powstaje i rozprzestrzenia się po komorze grzewczej, znacznie przyspiesza obróbkę cieplną i sprawia, że potrawy nie tracą wilgoci.

Zdrowe dania dzięki piecom konwekcyjno parowym

Przygotowywanie posiłków w piecach konwekcyjno parowych ma wiele zalet. Jednym z producentów, największym i najbardziej znanym jest firma Unox. Piece konwekcyjno-parowe gwarantują przygotowanie potraw z mniejszą ilością tłuszczu, zużywają do 95% mniej tłuszczu podczas przygotowywanie różnego rodzaju posiłków, możliwe jest np. przygotowanie suchych frytek, które będą miały chrupiącą skorupkę, zupełnie tak samo jak frytki przygotowane na głębokim oleju. Ponadto ich wielofunkcyjność i niekończone możliwości sprawiają, że dzięki nim można na wiele sposobów przygotowywać znane już posiłki.

Obsługa pieców jest bardzo łatwa, jednak potrzeba krótkiego przeszkolenia, dzięki któremu możliwe będzie używanie go przez wszystkich pracowników lokalu gastronomicznego.

Author: Olga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *